5 mei is natuurlijk de dag dat we sinds WO2 onze vrijheid vieren.

Wij willen dit graag puur houden, als eerbetoon aan hen die toen voor ons gestreden hebben. Het lijkt ons dan ook niet wenselijk om een publieke aanwezigheid te hebben als Het Gelid of individueel met baret, mede ook door de controverse gecreëerd door andere groepen. De media heeft deze dag geheid op de korrel om het framewerk even extra bij te zetten.

We snappen dat iedereen over deze dag zijn eigen gevoel heeft en dit graag wil uiten. Maar probeer dan rekening te houden met elkaar. We hebben buddy’s die deze dag in ere willen houden zoals hij is en buddy’s die hier anders naar kijken, en dat kan ook gewoon binnen Het Gelid. Iedereen is natuurlijk vrij om deze dag op zijn of haar manier in te vullen, houd alleen wel rekening met de associatie die men heeft bij militair tenue en baret. Zo zorgen we er samen voor dat deze dag niet misbruikt kan worden om de polarisatie te versterken maar aan te geven dat wij wel elkaars vrijheden respecteren. Onze bijdrage, het faciliteren van de vrijheid, zal ook na 5 mei doorgaan.